Macedonian folk songs with lyrics and sheet music

Click on a title to access the lyrics and sheet music. Files are in Acrobat PDF format. Use this transliteration table if you are not familiar with the Cyrillic alphabet.
 1. А бре војниче, младо војниче
 2. А бре Кољо, мамин Кољо
 3. А бре лудо аџамија
 4. А бре невесто
 5. А бре невесто, око калешово
 6. А што ми е мило ем драго млада партизанка да бидам
 7. А што ми се јадно додејало
 8. Абер дојде Донке
 9. Абер дојде од овчаро
 10. Абер дојде, Донке
 11. Абер ми ти дојде, Михаилче
 12. Аго ле жити домлето
 13. Аго ле модар патлиџан
 14. Агу ле црвен трендафил
 15. Адана
 16. Аир да не видиш мајко
 17. Ај да бегаме мори Васе
 18. Ај да му ја речиме уште една
 19. Ај изникна ми бадем дрво
 20. Ај отвори Цено мори
 21. Ај стани Милке, утре порано
 22. Ај шетал Марко
 23. Ај, стани, синко Анѓеле
 24. Ајде Анѓо да повечераме
 25. Ајде болно лежи мојто либе
 26. Ајде брала мома бело грозје, ем црно
 27. Ајде дали знаеш, паметиш Милице
 28. Ајде жалај ме, Малино
 29. Ајде кажи, кажи Алтано
 30. Ајде камен, Јано
 31. Ајде ќе те прашам
 32. Ајде ќе ти купам
 33. Ајде ќе ти купам срмен елек
 34. Ајде Милке да бегаме
 35. Ајде моме, ајде душо, да се земиме
 36. Ајде поминувам
 37. Ајде попадијо мори
 38. Ајде провикнал се Иљо Малешевски
 39. Ајде пушка пукна
 40. Ајде пушка пукна в Тетовската мала
 41. Ајде пушка пукна во чикма одаја
 42. Ајде разболе се мојто либе
 43. Ајде ред се редат мале Кочански сејмени
 44. Ајде с'нце зајде
 45. Ајде слушај, слушај калеш бре Анѓо
 46. Ајде Софке
 47. Ајде, ајде моме Стојне
 48. Алиман се шета
 49. Аман седнала ми бре, Јана
 50. Ангеле еден на мама
 51. Анѓеле еден на мама, џанам
 52. Анчице мори душице
 53. Арам да му бидат шарените чарапи
 54. Аргатите жетва жнејат
 55. Афизеја
 56. Ах минав гора, минав друга
 57. Ах мори, моме убаво
 58. Ах, море мажу
 59. Ацано млада невесто
 60. Бабо мори бабо
 61. Бегала Мара, бегала
 62. Беда оро
 63. Бела Недо
 64. Беласичко оро
 65. Бело лице љубам јас
 66. Беранче
 67. Биј ме мажу, биј ме
 68. Билбилот рано пропеја
 69. Билјана платно белеше
 70. Битола, бабам Битола
 71. Битола, мој роден крај
 72. Битолските бегови
 73. Благуно дејче мори пожаранче
 74. Блажена гора зелена
 75. Блажена горо мори зелена, 2
 76. Блазе тебе Митро
 77. Бог да бие
 78. Бог да бие кој прв спомна
 79. Бог да бие Кочански сејмени
 80. Бог да бие мојта мајка маќеа
 81. Бог да бие петлето
 82. Бог да бие Русе твојта мајка, 2
 83. Бог да бие тие клети арнаути
 84. Бог да го бие дервишот
 85. Бог да го бие кој луби две моми
 86. Бог да го бие петлето
 87. Бог да го бие петлето, 2
 88. Бог да го убие мамо
 89. Богдана момче карала
 90. Бојано моме Бојано
 91. Бојот започна
 92. Болен лежи млад Стојан
 93. Болен ми лежал Ѓуро
 94. Болен ми лежи Миле Поп Орданов
 95. Болна е легнала убавата Јана
 96. Бор садила мома Евгенија
 97. Борјано, Борјанке
 98. Брала мома капини
 99. Брала мома росно цвеќе
 100. Брале брале, се собрале
 101. Бре другари, мили браќа
 102. Брсјачко оро
 103. Буките оро
 104. Буковско пиперово оро
 105. Булбул пее на сабајле
 106. Буфчанско оро
 107. В село се чешма градеше
 108. В село се чешма градеше, 2
 109. В' Крушево абер пристигна
 110. Вај недела тодорова сите моми болни чежат
 111. Везден Јана до девера жнало
 112. Велигденско оро
 113. Велко седи на кулата
 114. Ветар веје град лелеје
 115. Ветар веје град се лелеје
 116. Ветер дува од Солуна
 117. Ветерот веје гора се лулее
 118. Вечер ќе дојде младо невешче
 119. Види сено малој моме
 120. Вие се вие оро македонско
 121. Вила развила гора зелена
 122. Вино пијам, ем ракија
 123. Влегло моме во градинче
 124. Во влашкото маало
 125. Во ливаѓе ладен извор има
 126. Во наше село чешма шарена
 127. Во Струмица на улица
 128. Врана коња јавам јас
 129. Врати ми се мило либе
 130. Врукина брате тужнина
 131. Врукина мале, та жнејат
 132. Ганкино оро
 133. Гена мајка ја чешлаше
 134. Гиланка оро
 135. Гледај ме, гледај либе
 136. Гледај ме, гледај уште денеска
 137. Го замрачи марка зелени ливаѓе
 138. Го пратиле дедо в планина
 139. Го фанале едно моме
 140. Го фатиле клети турци едно моме
 141. Голем мерак имам мамо
 142. Голема риџа
 143. Гори младо, гори, допрва ќе гориш
 144. Горо ле горо
 145. Горо ле горо зелена
 146. Горо ле горо зелена 2
 147. Градел Илија манастир
 148. Грми грми дош не врне
 149. Грозда мома мести три бајрака
 150. Гроздано моме убаво
 151. Да дај Господ ситна роса
 152. Да заросит ситна роса
 153. Да ми дојдеш калеш море Димчо
 154. Да ми купиш пуш елече
 155. Да ми пукниш, стара мајко
 156. Да пороси ситна роса
 157. Да станеш Вело да станеш
 158. Да сум бистра вода
 159. Да ти пукне мила мајко најмилото, 2
 160. Да ти умрам, мајко
 161. Да треснеш мамо, да пукнеш
 162. Давај изим, стара мајко
 163. Давај ме мила мамо
 164. Давај ме мила мамо, давај ме
 165. Дај ми мамо динар, до два
 166. Дали виде кој замина
 167. Дали го видовте Асанеја
 168. Дали знаеш моме паметуваш
 169. Дали памтиш мило либе
 170. Дарвите го лилјачево
 171. Дафина болна легнала
 172. Дафино вино црвено
 173. Двама се љубеле време три години
 174. Де гиди Суте мори Пулково
 175. Девет години Јана лежала
 176. Девет години су седил, џанам
 177. Девојче танко високо
 178. Девојче шеќер претопен
 179. Девојче, девојче црвено јаб'лче
 180. Девојченце бело и црвено
 181. Девојченце, девојченце, љубиш ли ме мене
 182. Девојчиња, гугутчиња
 183. Дедо оре тамо доле
 184. Деј гиди Велко војвода
 185. Деј гиди луди млади години
 186. Деј гиди моме, аџамија
 187. Деј гиди Стојне убава
 188. Дека се чуло видело
 189. Дека се чуло, џанам видело
 190. Дели ми Нас’ф ф’тија бегови
 191. Денес над Македонија
 192. Денеска су тука, либе
 193. Дестан бего многу стока има
 194. Дивлево оро
 195. Дигни си моме очите
 196. Димано дилбер јубаво
 197. Димна јуда град градила
 198. Динка двори мете
 199. До три ми пушки пикнале, 2
 200. До три ми пушки пукнале
 201. До три моми
 202. Добро утро, џанам бела Недо
 203. Дојде време, турско време
 204. Дојде глувчето, зеде фитилчето
 205. Дојди , Гале, дојди, ју мене на гости
 206. Долу под селото едно девојченце
 207. Домаќине добри гости ти дојдоа
 208. Донка грло ја болеше
 209. Донке ле Донке
 210. Доста време ерген одев
 211. Доста седи, руба прави
 212. Доста си јодихме, доста си шетахме
 213. Доста, доста лично ле Стојне
 214. Дотекла вода студена
 215. Драгане, мори невесто
 216. Дремка ми се дреми
 217. Дувнале силни ветрови
 218. Думај, Злате ле думај
 219. Дунав тече матна вода
 220. Дури бев мома при мама
 221. Душман низ гора одеше
 222. Ѓул трендафил
 223. Е соколое, е пиле шарено
 224. Едно малој моме
 225. Еј мори лено
 226. Еј ти дедо Геро
 227. Еј ти Недо, море бела Недо
 228. Еј, прочула се, џанам
 229. Ела ми Величе на ново дуќанче
 230. Ела ми Величе, госја да пречекаш
 231. Ела си сине у селото
 232. Елај либе, елај
 233. Еленко моме мори убаво
 234. Елено ќерко, Елено
 235. Елено моме мори убаво
 236. Елено, ќерко Елено
 237. Еми селам мори Анѓе
 238. Ерген одев мајко
 239. Ерген оди бабо сто години
 240. Ете го Ило кај си иде
 241. Жалај моме да жалиме
 242. Жалајте го браќа, Толета војвода
 243. Жалајте ми мајки
 244. Жали ме мајко, плачи ме
 245. Жали моме, да жалиме
 246. Жени ме мамо, жени ме
 247. Женско крстено оро
 248. Жетва се зажнева, Јана болна падна
 249. Жетва се зажнева, Јана болна падна 2
 250. За кого ти цути Дано лицето
 251. Заблејало рудо јагне
 252. Завила се една ми лоза винова
 253. Задале ми са ладои
 254. Зажнеј зажнеј бела Ружо
 255. Зажнеј зажнеј бела Ружо 2
 256. Зажни, запеј тенка Руже
 257. Зајди зајди јасно сл’нце
 258. Зајди зајди јасно с’нце
 259. Зајди, зајди јасно сонце
 260. Зајди, зајди, дилбер јасно с’нце
 261. Залајала црна кучка
 262. Замркна Виде Замркна
 263. Замркнало бело Неде
 264. Запеала сојка птица
 265. Запеј песна малој моме
 266. Заплакала е вдовица
 267. Заплакало е Мариово
 268. Запој ми Јанке невесто
 269. Засвире Турче Битолче
 270. Засвирил дели Димчо
 271. Засвирил Стојан посвирил
 272. Засеа мома пресеа
 273. Заспало девојче
 274. Заспало моме крај море
 275. Заспало сам на мајкините скутови
 276. Застанало дилбер јасно сл’нце
 277. Застанало дилбер јасно сонце
 278. Застоја се јасно сл’нце
 279. Засукај Вел'ори дадо
 280. Затворен Ѓорѓи во Битола
 281. Зачукале тапаните
 282. Зашто ми се срдиш либе
 283. Збогум мајко, јас отидов
 284. Збогум мила, дојде време
 285. Згодило ми се, првото либе
 286. Зедов жена мрзелива
 287. Зедов жена мрзелива, 2
 288. Земи ме Нешо Стрикова
 289. Земи мома Македонка
 290. Земјо Македонска
 291. Зима голема, магла по поле
 292. Зошто ме омажи за стари Мамут бег
 293. Зошто ми се срдиш, либе
 294. Зошто не дојде синојка
 295. Зошто си ме мајко родила
 296. Зошто си ми Лено Ленче, толку нажалено
 297. Иванчице моме
 298. Играле јунаци во поле широко
 299. Играле момите крај манастира
 300. Извикна мома од поле
 301. Извикнал Стојан, провикнал
 302. Извор вода, леле извираше
 303. Издухна ветрец крај море
 304. Излегла Јана по поле
 305. Излегла Јана по поле 2
 306. Излегла Јанка
 307. Излегов да се прошетам
 308. Излегол Делчев Војвода
 309. Излези бабо да видиш
 310. Излези Видо мори, чудо да видиш,
 311. Излези моме на чардакот
 312. Излези Наде надвор на порти
 313. Изникна дрво високо
 314. Изникнало бадем дрво
 315. Илино моме убаво
 316. Иљчовице, млада невесто
 317. Имала баба убаво чупенце
 318. Имала мајка едно ми чедо
 319. Имам момче како лешник
 320. Имаш моме руса коса
 321. Испаднал Мурат војвода
 322. Испаднала баба Цена горе над селото
 323. Ја излези Ѓурѓо
 324. Ја излези на порта
 325. Ја излези стара мајко
 326. Ја излези стара мајко надвор на портата
 327. Ја кажи ми, мила мамо
 328. Ја пратиле Лена
 329. Јагне блее више село
 330. Јагне блеје више село 2
 331. Јадна доца оро
 332. Јазе си го сакам мамо, поповото Стојне
 333. Јана садила ран босилок
 334. Јанка богме, она е седнала
 335. Јанка низ гора врвеше
 336. Јано Јанке
 337. Јано мори Јанке
 338. Јано мори Јано, сл’нце разгрејало
 339. Јано мори севделино
 340. Јас и реков добро вечер
 341. Јас ќе ти купам свилено фустанче
 342. Јас си појду во Битоља
 343. Јас сум млад и убав
 344. Јас сум мома пак мома
 345. Јас те пратив на вода Калино
 346. Јас те пратив на вода Калино, 2
 347. Јасно сл’нце што си застанало
 348. Јени јол оро
 349. Јовано, Јованке
 350. Јордан ми се бога помолује
 351. Јорданка ми се лулаше
 352. Јорданка низ двор шеташе
 353. Јунак врви низ гора зелена
 354. Кавадарско оро
 355. Каде ќе идеш Еленко дадо
 356. Каде одиш дадо, там на надолу
 357. Каде се забави Гено
 358. Каде се чуло видело мома војвода да биде
 359. Каде се чуло видело, владика вера да мени
 360. Каде се чуло, видело
 361. Каде си тргнала Кито
 362. Кажи Анѓо
 363. Кажи Васке Ергова
 364. Кажи Јано
 365. Кажи кажи, либе Стано
 366. Кажи ми, кажи Катинке
 367. Кажи ми, кажи Наде вистината
 368. Кажи моме, вистината
 369. Кажи мори жено
 370. Кажи Рајне
 371. Кажи, кажи Донке
 372. Кажи, кажи либе Стано
 373. Кажи, кажи Нешо чедо
 374. Како си настури долу Тиквешија
 375. Како што е таа чаша
 376. Калина грло болело
 377. Калино ќерко Калино
 378. Калино моме
 379. Кало, калино девојче
 380. Калуѓер се село моли
 381. Каљо, Калино девојче
 382. Камо ти го мале Димо
 383. Кандисуј бре лудо младо
 384. Карај Дене карај да карамо
 385. Карамфил фил фило
 386. Кате, Кате мори Катерино
 387. Кате, лично девојче
 388. Киниса Ѓурѓа за вода
 389. Киниса моме за вода
 390. Киниса Рада за вода
 391. Кинисал Делчев војвода
 392. Кинисала Занда
 393. Кинисала Кира, џанам
 394. Кинисала ми жална Димана
 395. Кинисала Роса ју планина
 396. Кинисало Боје со девер на гости
 397. Кинисуе Стојан во планина
 398. Кираџи, браќа, јабанџи
 399. Кираџи, брате јабаџи
 400. Кираџиче, море, јабанџиче
 401. Китен ми китен девере
 402. Климна ми сонце да зајде
 403. Кога бев беќар
 404. Кога падна на Пирина
 405. Кога си тргнав во туѓина
 406. Кој ќе ме чуе да пеам
 407. Кој си има дга жена
 408. Кој те тебе Калешо караше
 409. Кој ти ги даде бре, тие црни очи
 410. Кој ти тебе лудо кажува
 411. Коконо, малој мори девојче
 412. Колико е Бањско поле
 413. Колико је Врањско поле
 414. Конче јава момче аџамија
 415. Коња вода, Анѓо да напоја
 416. Крај Вардара седеше
 417. Крај Велеса куќа шимширова
 418. Крај морето, шир широко
 419. Крај селото мила мамо
 420. Криво женско оро
 421. Крстачка оро
 422. Куќа имам на Пелистер
 423. Купи ми, Ставре, капела
 424. Куцано оро
 425. Кучињата лајат
 426. Ќе одам стара мајко
 427. Ќе ти купам мека махмудија
 428. Ќе ти умрам, Смилке
 429. Ќерко мори Суто
 430. Ќодам, ќодам
 431. Ќодам, ќодам, стара ле мајко
 432. Ладан ветар дува
 433. Лажи, лажи Вере
 434. Легнав да си преспијам
 435. Легнала Дана
 436. Легнала Јана
 437. Легнала Мара во гора
 438. Легнало е моме
 439. Легнало лудо заспало
 440. Легнало моме, заспало
 441. Леле Јано
 442. Леле Маро алт’н Маро
 443. Лели ти реков девојко
 444. Ленка Пингова
 445. Ленче болно лежи
 446. Ленче бре душо слана е паднала
 447. Лет летала пеперуга
 448. Либе, ако дојдеш
 449. Лилјано моме убаво
 450. Лилјано моме убаво, 2
 451. Лина седи на пенџере
 452. Лино моме Лино
 453. Лично моме битолчанче
 454. Лош дедр бре
 455. Лулела е Јана
 456. Љубила го Донка млад Шанко
 457. Маанџика Дона мома
 458. Магделино моме
 459. Магдо мори, Магдалено
 460. Магла пада, мамо
 461. Магла падна, мамо, по полето
 462. Мајка Јове повикује
 463. Мајка ќе сја даде Доца
 464. Мајка ќерка, ќерка испраќа
 465. Мајка роди машко чедо
 466. Мајка Тоде Караше
 467. Мајко една си на светот
 468. Мајко кој чука на порти
 469. Македонско девојче
 470. Мала мома двори мела
 471. Малешевска деветка оро
 472. Малихери пукаа
 473. Малките моми
 474. Малките моми, делба делиле
 475. Малој моме, зелен бор садило
 476. Мама Тоде караше, не оди Тоде кумита
 477. Мамино момиче
 478. Мамо кој чука на порти
 479. Мамо ќе ти умрам
 480. Мамо мори
 481. Маре, мори Маре
 482. Марие дилбер бела Марие
 483. Марие, бела Марие
 484. Марија платно белеше
 485. Марије, Бела Марије
 486. Марика мома убава
 487. Марика мома убава, 2
 488. Марика на стол седеше
 489. Мариче дилбер девојче
 490. Мариче ле, лично, девојче
 491. Мариче, дилбер бела Мариче
 492. Марко сено коси
 493. Маро, Марике
 494. Ме дадоа за терзиче
 495. Мемеде оро
 496. Мери Тончо сто драм алва
 497. Месила баба зелникот
 498. Ми го затвориле младиот Јорданчо
 499. Ми заплакало селото Ваташа
 500. Ми посадил дедо ситен бел босилок
 501. Ми се градит една бања
 502. Ми се скарале, ми се степале
 503. Ми се собрале дванаест другари
 504. Ми товарил калеш Дончо
 505. Мила мајко што ме роди толку сиромав
 506. Милето на џајкови
 507. Милкано, моме мори
 508. Минал Марко низ турски дворои
 509. Мирјано, моме Мирјано
 510. Митане моме девојче
 511. Митре влао, тешко ранет
 512. Митреовице, бре невесте
 513. Митро, Митро мори
 514. Млад Гоце, млади војвода
 515. Многи мерак имам, бабо
 516. Многу крвја, многу солзи
 517. Многу ми го фалат, бабо
 518. Многу ти либе верував
 519. Мома го момче лажеше
 520. Мома момче излагала
 521. Мома момче прелажало
 522. Мома оди за вода
 523. Мома оре у гора зелена
 524. Мома Рада по двор оди
 525. Мома седи на пенџери
 526. Моме ми те фалат
 527. Моме ми те фалат, 2
 528. Моме оди на вода
 529. Моми за вода оде
 530. Море абер дојде Ајше
 531. Море ај оттука лудо младо
 532. Море ѕвонче, ѕвони
 533. Море седи бре Гано
 534. Море седнала Стојанка
 535. Море сокол пие вода на Вардарот
 536. Море три години (Темјано)
 537. Море чичо рече
 538. Море Шефтели моме
 539. Мори Анѓо Милојчина
 540. Мори девојко од поле
 541. Мори моме Магде
 542. Мори моме малко моме
 543. Мори моме убаво, мори моме гиздаво
 544. Мори чупи костурчанки
 545. На гости ти дојдов, Кито моме
 546. На друм си легнав, на друм си заспав
 547. На кого е црна жената
 548. На мермер плоча Ѓула стоеше
 549. На пат ми тргна Делчев млад војвода
 550. На поле легна
 551. На сред село има шарена ми чешма
 552. На сред село, мамо, тапан чука
 553. На сред село, мамо, тапан чука, 2
 554. На срце ми лeжи мила мамо
 555. На срце ми лeжи мила мамо, 2
 556. Нада си настури
 557. Надеваш ли се султане
 558. Накачил Делчо војвода, леле
 559. Накитил се Рако
 560. Нани ми нани, Зафирче
 561. Нани, нани Димче
 562. Напиши ме, Димо, Димче
 563. Направила желка, зелен зелник коприварник
 564. Народе Македонски
 565. Наруча Магде поруча
 566. Наруча Магде поруча 2
 567. Нашите моми делба длиле
 568. Не задевај се, мори Мендо
 569. Не кажувај либе добра ноќ
 570. Не карај ми момето
 571. Не ли го видоте, Асанеја
 572. Не ли ти реков моме Донке
 573. Не мети милке дворови
 574. Не ми го лажи Ѓорѓи момето
 575. Не ми седи на портето
 576. Не оди моме крај брегот
 577. Не оди Сефер село Карбуница
 578. Не оди Стојан во Велес
 579. Не пиј Недо, рујно вино
 580. Не плачи Лено мори
 581. Не претезај половина
 582. Не претезај половина 2
 583. Не прибирај мила мајко стројници
 584. Не русај прусај
 585. Не се бели Маре мори не се црви
 586. Не се кревај на големо
 587. Не се фаќај Доне, Донке
 588. Не си го продавај Кољо чифликот
 589. Не си го продавај, Кољо, чифликот, 2
 590. Не стој Доне, Донке
 591. Не стој моме карши мене
 592. Не стој моме, не стој чупе, спрема мене
 593. Невено мори Невено
 594. Невесто лична калеша
 595. Невесто мори убава
 596. Невесто танка висока
 597. Невесто црвен трендафил
 598. Неда бела Недо
 599. Неда мете рамни двори
 600. Недо ле арно девојче
 601. Нејќум, невеста не бидувам
 602. Нели ти реков моме Донке
 603. Нели ти реков, не оди боса
 604. Немам мајка да ме плаче
 605. Немој ме, мила мамо, луто да колниш
 606. Нешо пиле, Нешо
 607. Нешто ќе та прашам бабо
 608. Ни јадеме ни пиеме
 609. Ни прела гора ни ткала
 610. Низ двори се шета момето Ралевско
 611. Никнало, никнало, цвеќе шарено
 612. Нико, Никр, меанџико
 613. Обеле поле Нико ле
 614. Облагала се Петкана
 615. Облак се вие, орлите пиштат
 616. Обложи се јунак ем девојка
 617. Овој поле не е наше
 618. Овци си пасат тројца Арнаути
 619. Огин го гори Брезово
 620. Огрејала месечина
 621. Огрејала месечина 2
 622. Огрејала месечина 3
 623. Огрејала месечина, 4
 624. Од Битола појдов
 625. Од умот се подизгубив
 626. Одам горе, одам доле
 627. Одлетале ми долетале
 628. Одоздола иде мале
 629. Одоздола иде, бабо
 630. Ожени ме мамо мори
 631. Ожени ме мамо, женет да одам
 632. Ожени се зароби се
 633. Озгора идат сејмени
 634. Озгора идат, мамо, сејмени
 635. Оздол иде стара мајко
 636. Оздола идат раткини друшки
 637. Оздола иде едно овчарче
 638. Ој 3арино
 639. Ој Вардаре македонски
 640. Ој винце голо, ми продаде волот
 641. Ој девојче бело и црвено
 642. Ој додоле мили боже
 643. Ој зелено зеленило
 644. Ој Јано, Јано
 645. Ој Лешо Лешо
 646. Ој Недо Недо
 647. Ој овчарче
 648. Ој ти дедо Геро
 649. Ој ти Кољо бабин Кољо
 650. Ој ти Кратовче Радоња
 651. Ој ти моме, малој моме
 652. Ој ти моме, малој моме 2
 653. Ој ти пиле, славеј пиле
 654. Ој чашо, бу чашо
 655. Ој, ти пиле, славеј пиле
 656. Орал дедо, што ми орал
 657. Ордан седи на кулата
 658. Ордан седи на кулата, 2
 659. Орданка ми се лулаше
 660. Ори Недо
 661. Оро се вие крај манастира
 662. Оро се вие крај манастира, 2
 663. Осоговско на три пати оро
 664. Остана ти крива коза
 665. Останал Кољо сираче
 666. Отвори ми бело Ленче вратата
 667. Оти велиш дедо Нешо главата ме боле
 668. Откако се засакавмо
 669. Откако се засакавмо 2
 670. Откако се зора зазорила
 671. Охридско пајдушко оро
 672. Ошол Павле да се жени
 673. Павле ми пие, Павле ми пие
 674. Пара бери киселец
 675. Параходот веќе пристигна
 676. Парашкево, мила ќерко
 677. Пембе оро
 678. Песна Ви пеам Македонци
 679. Песна за Таки Даскалог
 680. Пет години лежал Ѓорѓе во темни зандани
 681. Петлето пее на леса
 682. Петлите пеат, зората се зори
 683. Петруне моме, Петруне
 684. Петрунино оро
 685. Пештера болен Габерот лежи
 686. Пила Неда ноќна вода
 687. Пиле лета по море
 688. Пилето ми пее
 689. Пилето ми пее, на пат ќе одам
 690. Пискот се слуша в горна Дебарца
 691. Пиши ме Недо
 692. Пладнина мајко пладнина
 693. Пладнина ми дојде, дојде и помина
 694. Планино Пирин планино
 695. По друм одам мајче
 696. По друм турци врват
 697. По пат одам, за пат прашам
 698. По поле одат аргати
 699. По сокак си одиш, Мадро
 700. По сокак си одиш, мадро не си седиш
 701. По сокаци шетав џанам
 702. Погодили се јунак, ем девојка
 703. Под борче седи Бојана
 704. Подигни си бре невесте
 705. Подигни си, бре невесте дулачето
 706. Појде моме на вода
 707. Покарај си Димитрије невестата
 708. Покарај си, сину, невестата
 709. Покрај Вардар една врба знае
 710. Покрај, покрај, ој мори Кате
 711. Поминав мамо, заминав
 712. Помниш ли либе Тодоре, 2
 713. Помниш ли либе, Тодоре
 714. Попадна слана по поле
 715. Поручај Тоде поручај
 716. Посадила баба црвен пипер
 717. Посакала мама да ме мажи
 718. Посакала мила мама да ме дава
 719. Посеала баба
 720. Поседница оро
 721. Послушајте патриоти
 722. Постаџијо големџијо
 723. Пошла Румена на вода студена
 724. Право битолско оро
 725. Право оро
 726. Право Тиквешко оро
 727. Праша ли Тинке мајка ти
 728. Прилепско гајдарско оро
 729. Пристигна царица, млада господарка
 730. Провикна се зелен здравец
 731. Провикна Стојна од поста
 732. Проклето да е триклето
 733. Промени се Суте
 734. Прошета се мома, низ нова градина
 735. Прошетал се Илија војвода
 736. Пукнала мајко, треснала
 737. Пуста била Америка
 738. Пушка пукна јагодо
 739. Пушти го коработ
 740. Пушти ја лело мори Тодорка
 741. Рада се млада потурчи
 742. Рада се облок обложила
 743. Раде бело Раде
 744. Радо ле бела Радо
 745. Радо Радиовке, мала Мариовке
 746. Разболе се млад Стојан
 747. Разболе се младо Македонче
 748. Развивај горо зелена
 749. Развивај горо, горо зелена
 750. Разграни гранка маслинка
 751. Разгрни бело Ленче
 752. Рајна на порти стоеше
 753. Ранило моме рано за вода
 754. Рано Јано сл’нце огрејало
 755. Рано си станала, рано ју недела
 756. Распашал Расим девет појаса
 757. Распукала Шар Планина
 758. Ратевка оро
 759. Рачај порачувај оро
 760. Решив мамо да се оженам
 761. Решил чичо да се жени
 762. Ристане царице, млада господарке
 763. Ружиче бело и црвено
 764. Ручак нема благо нема
 765. Ручок руча Асан во Прилепа
 766. Саде ти се чудам, Цвето
 767. Сади моме бело лојзе
 768. Садила Јана
 769. Садила Јана, ран бел босилок
 770. Садило моме ран бел босилок
 771. Сал си одам, сал си питам
 772. Сама Маре на два друма жнала
 773. Сама мома црни очи к’лне
 774. Само Јане до друм жњало
 775. Само Раде до друм жнее
 776. Само се чудам
 777. Саноќ ле Надо
 778. Саноќ ле Надо, 2
 779. Саноќ ми билбил пропеа
 780. Саноќ седам Трено
 781. Свадба ќе си праве Чочко
 782. Свадба македонска
 783. Сваќо мори Сваќо
 784. Се верила сејмен Донка
 785. Се забиле два јаболка
 786. Се запали пиле Трено
 787. Се насобрале двајсетпетмина
 788. Се посврши сербез Донка
 789. Се расплакал стар бел дедо
 790. Се рашета радомир војвода
 791. Се сакале двајца млади
 792. Се свалила Митра, долу во градина
 793. Се скарале се степале
 794. Се смејат, мајко
 795. Се собрале комитите
 796. Се собрале селаните
 797. Се собрале, се набрале
 798. Седенка се збира
 799. Седи, неми јоди сину, пусто Маријово
 800. Седнав да вечерам
 801. Седнал Марко на високи чардак
 802. Седнал Марко на високи чардак 2
 803. Седнала ми стара баба баница да месит
 804. Седнала млада невеста
 805. Седумдесет села шетав
 806. Сејал си дедо леја босилок
 807. Селам да му чиниш на мајстор Алита
 808. Сенка засенило од Невен планина
 809. Сенка ми засени од Невен планина
 810. Сестра брата на обед го кањи
 811. Сестра моли брата за вечера
 812. Си заљубив едно моме
 813. Си заљубив едно моме, 2
 814. Си засакав бело Доне
 815. Синоќ ме је мама годила
 816. Синоќ отидо мамо ма
 817. Синоќ Стојан дојде од Солуна града
 818. Сирак се Стојан разболе
 819. Сирма војвода
 820. Сите девојчиња
 821. Сите се пишале млади партизанки
 822. Сите си појдоа, мамо
 823. Славеј пее на трендафил
 824. Славеј пиле, славно пее
 825. Слага се сл’нце да зајде
 826. Слегна се сл’нце да зајде
 827. Слегов долу во избата
 828. Слезнал е Делчев долу у ф'полето
 829. Служи ме Сано
 830. Слушам кај шумат шумите
 831. Сл’нце зајде мрак по поље падна
 832. Сл’нце зајде мрак по поље падна 2
 833. Сл’нце ми е застанало
 834. Сл’нце ми се застојало
 835. Сл’нце ми се застојало 2
 836. Сл’нце ми се рано застојало
 837. Сл’нце море ајде веќе зајди
 838. Сл’нце море сл’нце ајде веќе зајди
 839. Снег ударил
 840. Сношти бех моме ју вазе
 841. Сношти го видов
 842. Сношти ја видов, мамо мори
 843. Сношти ми дошло лудото младо
 844. Сношти минав крај портето
 845. Сношти минав мила мамо
 846. Сношти минав мило либе
 847. Сношти минав покрај вази
 848. Сношти отидов, мила мамо
 849. Сношти поминав, заминав
 850. Сношти сакав да ти дојдам
 851. Сношти си мамо мори поминав
 852. Сношти си минав, заминав
 853. Сношти си минав, поминав
 854. Сношти сум, мајко сон сонувала
 855. Сношти те пратив на вода, ќерко
 856. Со кои нози јас да му идам
 857. Со маки сум се родила
 858. Собрале ми се набрале
 859. Сокол ми лета високо
 860. Сон сонила Орданица
 861. Сонцето оди ќе зајде
 862. Сонцето трепти да зајди
 863. Спрема се Младен, спрема се
 864. Сретнав моме сред поле
 865. Срце ме боли, од мерак за Трпана
 866. Стана Ката леб да меси
 867. Станвај Донке, станвај пиле
 868. Станете кокошки оро да играјме
 869. Стани ми сине Стојане
 870. Стани ми стани, Ѓеле, Анѓеле
 871. Станкино оро
 872. Стануј Румена
 873. Стар бел дедо
 874. Стар бел дедо, овци пасе
 875. Старо оро
 876. Стемнило ми се смрачило
 877. Стемнило ми се, смрачило
 878. Стефан ќе оди на гости
 879. Стоев ерген сто години
 880. Стојан и Стојне два брата
 881. Стојан и Цанка се љубеја
 882. Стојане моме ѓаволе
 883. Стојане море ѓаволе
 884. Стојане сине, Стојане
 885. Стојанка болна паднала
 886. Стојне бре Стојне
 887. Стојне ле Стојне
 888. Стојно црноок' невесто
 889. Сторил ниет зајко, зајко кокорајко
 890. Страхило, страшен војводо
 891. Струмо ќерко Струмо
 892. Стурил сум долу, долу ливада
 893. Сулејман си има дванајсет чифлици
 894. Сум јодило, сум шетало
 895. Сум прошетало, мори Ѓурѓе
 896. Сум се родил мераклија
 897. С’нце калешато што си застанало
 898. С’нце се слага да зајде
 899. С’нце се слага да зајде 2
 900. Т'рба, т'рби, Гевгелија
 901. Та лел ти реку либе марике
 902. Там там Богданче
 903. Тамо далеко вода ми дотече
 904. Таму долу Криволачко
 905. Таму ле мајко, близу Битола
 906. Татунчо страшен војвода
 907. Твоите очи, Лено мори
 908. Те кажувает бре Илиној моме
 909. Телеграм дојде, војник јас да одам
 910. Тељар личи од Стамбола града
 911. Темен се облак зададе
 912. Темна магла мамо по полето
 913. Темна ми магла паднала
 914. Терзиче мало калфиче
 915. Тесно ми го скрои, мамо
 916. Ти ми палиш в срце жар
 917. Тиквешко оро
 918. Тимка вода лије, Трајан му се пије
 919. Тихо Мирка си заспала
 920. Тодор аргати збираја
 921. Тодорке ле либе
 922. Тргна баба по селото
 923. Тргна Румена за вода студена
 924. Тргнала Тода мома, за вода да оди
 925. Тргнало ми лудо младо
 926. Три години болен лежам
 927. Три години Кате
 928. Три години либе, се сакавме
 929. Три години се љубевме
 930. Три години сејмен шетав
 931. Три години сејмен шетав, 2
 932. Три пати дојдо
 933. Три пати поминав
 934. Трнена нова градина
 935. Тропнало оро големо
 936. Тропнало оро големо, 2
 937. Туѓината пуста да остане
 938. Турчино, море Мемедо
 939. У ливада
 940. У ливаду потке, наше моме кротке
 941. Удри крај крајо на крај да појдиме
 942. Удри крајо девојко
 943. Ужин дојде ручок нема
 944. Ужина ми дојде тежнина ми падна
 945. Умреа батко Ѓорѓија
 946. Урва фанка
 947. Усо Тимјанички
 948. Учи ме мајко карај ме
 949. Филизо моме, филизо
 950. Хај испадни Ѓурѓе, хај испадни сестро
 951. Цвета мома убава
 952. Цветините очи черешови
 953. Цела ноќ Стојна седела
 954. Цена служи на трпеза
 955. Цена служи на трпеза, 3
 956. Ценив се у попа
 957. Црна се чума зададе
 958. Црно му било пишано
 959. Црпи Јано вода
 960. Цуцул ми пасе говеда
 961. Ц’вти ружо мене не гледај ме
 962. Чачак оро
 963. Черен облак се зададе на врх Пирин планина
 964. Черешна се од корен корнеше
 965. Четворица кумити
 966. Чиво е това девојче
 967. Чије е она моме
 968. Чијо е оној девојче
 969. Чичо сака да се жени
 970. Чичо сака да се жени, 2
 971. Чичо, чичо Костадинчо
 972. Чупче од онака
 973. Шетал Кољо
 974. Шоше Јаниќија
 975. Што грмеж грми
 976. Што да правам, што да чинам
 977. Што да чинам, што да правам
 978. Што е чудо станало
 979. Што заљубив, мајко мори
 980. Што ме мачиш, Јано
 981. Што ми е мило ем драго
 982. Што ми е мило ем драго црно ф'станче да носам
 983. Што ми е мило ем драго, на Којник дуќан да имам
 984. Што ми е мило мамо, сејмен да шетам
 985. Што ми е мило, невеста да бидам
 986. Што ми је мерак, пољак да бидам
 987. Што ми омилело
 988. Што ми омолело, мале
 989. Што сум чуло Нане
 990. Што тешко моме одиш на вода
 991. Што ти текна, што побегна
 992. Штом се ле зора зазори

Copyright ©. George Mitrevski. e-mail:mitrege@auburn.edu